Συνεχώς ακούμε πως τα παιδιά μας "πρέπει" να διαβάζουν παραμύθια ή/και βιβλία, ανάλογα με την ηλικία που βρίσκονται. Η αλήθεια είναι πως δεν πρέπει, αλλά είναι ωραίο να μάθουν από μικρά να διαβάζουν, καθώς θα τα βοηθήσει μετέπειτα στη ζωή τους. Ωστόσο, ξέρουμε πως πολλές φορές είναι αδύνατον να πείσουμε τους μικρούς μας φίλους για αυτό. 
  Προκειμένου, λοιπόν, να γίνει με ουσιαστικό και ευχάριστο τρόπο η ανάγνωση ενός παραμυθιού ή μιας ιστορίας, ώστε τα παιδιά μας να θέλουν να μπαίνουν σε αυτή τη διαδικασία, σας προτείνουμε τα παρακάτω: 

1) Κρατάμε το βιβλίο μαζί με το παιδί και το αφήνουμε να γυρίζει τις σελίδες. Είναι σημαντικό να του επιτρέπουμε να προχωρά με το δικό του ρυθμό, να το επεξεργάζεται και να κάνει τις ερωτήσεις που θέλει.

2) Παρατηρούμε το βιβλίο. Πως είναι το σχήμα του, το μέγεθός του, το εξώφυλλο; Έχει πολλά ή λίγα γράμματα; Είναι ωραίες λεπτομέρεις αυτές να συζητηθούν με το παιδί μας, καθώς του οξύνουν την περιέργεια.

3) Διαβάζουμε το όνομα του συγγραφέα και τον τίτλο του βιβλίου. Είναι σημαντικό να του εξηγήσουμε σε τί αναφέρεται. 

4) Δείχνουμε πάντα με το δάχτυλο τα σημεία που διαβάζουμε, ώστε το παιδί να καταλάβει ότι η ανάγνωση γίνεται από τα αριστερά προς τα δεξιά, από πάνω προς τα κάτω.

5) Διαβάζουμε το κείμενο εκφραστικά, με σωστό τονισμό και χρωματισμό της φωνής. Κατά την ανάγνωση θα ήταν βοηθητικό να κάνουμε στο παιδί ερωτήσεις ( Τι λές να συμβαίνει; Γιατί πιστεύεις ότι έγινε αυτο;) 

6)Στο τέλος της αφήγησης, συζητάμε πάλι με το παιδί. Κάνουμε διάφορες ερωτήσεις σχετικά με αυτό που διαβάσαμε. Μπορούμε να του ζητήσουμε να ζωγραφίσει την αγαπημένη του σκηνή/ήρωα/ζωάκι, καθώς και να παίξουμε τους ρόλους του παραμυθιού, να τους ζωντανέψουμε.

  Οφείλουμε να έχουμε πάντα στο μυαλό μας ότι τίποτα από τα παραπάνω δεν είναι υποχρεωτικό. Ωστόσο, η δική μας συμμετοχή στην ανάγνωση/αφήγηση, είναι το πρώτο μισό της επιτυχίας. Άλλωστε, δεν θα έπρεπε να ξεχνάμε πως το πιο σημαντικό για να αγαπήσουν τα παιδιά μας τα βιβλία, είναι να βλέπουν εμάς να διαβάζουμε! 

Κλεοπάτρα Λάζαρη