Βοηθήστε το παιδί σας να ξεπεράσει ένα διαζύγιο

Ένας χωρισμός ή ένα διαζύγιο είναι μια άκρως αγχωτική και συναισθηματική εμπειρία για όλους τους εμπλεκόμενους, αλλά τα παιδιά συχνά αισθάνονται ότι ολόκληρος ο κόσμος τους έχει ανατραπεί. Σε οποιαδήποτε ηλικία, μπορεί να είναι τραυματικό να βλέπεις τη διάλυση του γάμου των γονιών σου και τη διάλυση της οικογένειας. Τα παιδιά μπορεί να αισθάνονται σοκαρισμένα, αβέβαια ή θυμωμένα. Κάποια μπορεί ακόμη και να αισθάνονται ένοχα, κατηγορώντας τον εαυτό τους για τα προβλήματα στο σπίτι. Το διαζύγιο δεν είναι ποτέ μια απρόσκοπτη διαδικασία και, αναπόφευκτα, μια τέτοια μεταβατική περίοδος δεν συμβαίνει χωρίς κάποιο μέτρο θλίψης και κακουχιών. Αλλά μπορείτε να μειώσετε δραματικά τον πόνο των παιδιών σας, θέτοντας την ευημερία τους στην πρώτη σας προτεραιότητα.

Η υπομονή, η επιβεβαίωση και το αυτί που ακούει μπορεί να ελαχιστοποιήσουν την ένταση καθώς τα παιδιά σας μαθαίνουν να αντιμετωπίζουν άγνωστες συνθήκες. Παρέχοντας ρουτίνες στις οποίες μπορούν να βασιστούν τα παιδιά σας, τους υπενθυμίζετε ότι μπορούν να βασίζονται σε εσάς για σταθερότητα, δομή και φροντίδα. Και διατηρώντας μια εργασιακή σχέση με τον πρώην σας, μπορείτε να βοηθήσετε τα παιδιά σας να αποφύγουν το άγχος και την αγωνία που συνοδεύει το να παρακολουθούν γονείς σε σύγκρουση. Με την υποστήριξή σας, τα παιδιά σας μπορούν όχι μόνο να περάσουν με επιτυχία αυτήν την ανησυχητική περίοδο, αλλά ακόμη και να βγουν από αυτήν νιώθοντας ότι αγαπιούνται, σίγουρα και δυνατά — ακόμα και με στενότερο δεσμό και με τους δύο γονείς.

Τι θέλει το παιδί σας από τη μαμά και τον μπαμπά κατά τη διάρκεια ενός διαζυγίου

Χρειάζομαι και οι δύο για να μείνετε αναμεμειγμένοι στη ζωή μου. Καλέστε με, στείλτε μου email, στείλτε μου μήνυμα και κάντε μου πολλές ερωτήσεις. Όταν δεν ασχολείσαι, νιώθω ότι δεν είμαι σημαντικός και ότι δεν με αγαπάς πραγματικά.

Σταματήστε να τσακώνεστε και δουλέψτε σκληρά για να συνεννοηθείτε μεταξύ σας. Προσπαθήστε να συμφωνήσετε σε θέματα που σχετίζονται με εμένα. Όταν τσακώνεστε για μένα, νομίζω ότι έκανα κάτι λάθος και νιώθω ένοχος.

Θέλω να σας αγαπώ και τους δύο και να απολαμβάνω τον χρόνο που περνάω με τον καθένα σας. Υποστηρίξτε εμένα και τον χρόνο που περνάω με τον καθένα σας. Αν συμπεριφέρεσαι με ζήλια ή στεναχώρια, νιώθω ότι πρέπει να πάρω το μέρος και να αγαπήσω τον έναν γονιό περισσότερο από τον άλλον.

Παρακαλώ επικοινωνήστε απευθείας μεταξύ σας για να μην χρειάζεται να στέλνω μηνύματα για εσας.
Όταν μιλάτε για τον άλλο γονιό μου, μιλήστε μόνο με ευγενικά λόγια ή μην πείτε απολύτως τίποτα. Όταν λες άσχημα, αγενή πράγματα για τον άλλο γονιό μου, νιώθω ότι περιμένεις να πάρω το μέρος σου.

Να θυμάστε ότι σας θέλω και τους δύο στη ζωή μου. Βασίζομαι στη μαμά και τον μπαμπά μου να με μεγαλώσουν, να με διδάξουν τι είναι σημαντικό και να με βοηθήσουν όταν έχω προβλήματα.
(Πηγή: University of Missouri)

Πώς να πείτε στα παιδιά για το διαζύγιο

Όταν πρόκειται να πείτε στα παιδιά σας για το διαζύγιό σας, πολλοί γονείς παγώνουν. Κάντε τη συζήτηση λίγο πιο εύκολη τόσο για εσάς όσο και για τα παιδιά σας προετοιμάζοντας τι θα πείτε πριν καθίσετε να μιλήσετε. Εάν μπορείτε να προβλέψετε δύσκολες ερωτήσεις, να αντιμετωπίσετε τα δικά σας άγχη εκ των προτέρων και να σχεδιάσετε προσεκτικά τι θα τους πείτε, θα είστε καλύτερα εξοπλισμένοι για να βοηθήσετε τα παιδιά σας να χειριστούν τις ειδήσεις.

Τι να πω και πώς να το πω

Όσο δύσκολο κι αν είναι, προσπαθήστε να δώσετε έναν ενσυναισθητικό τόνο και να αντιμετωπίσετε τα πιο σημαντικά σημεία από μπροστά. Δώστε στα παιδιά σας το πλεονέκτημα μιας ειλικρινούς —αλλά φιλικής προς τα παιδιά— εξήγησης.

Πείτε την αλήθεια. Τα παιδιά σας δικαιούνται να ξέρουν γιατί παίρνετε διαζύγιο, αλλά μακροσκελείς λόγοι μπορεί μόνο να τα μπερδέψουν. Διαλέξτε κάτι απλό και ειλικρινές, όπως «Δεν μπορούμε να τα πάμε άλλο». Ίσως χρειαστεί να υπενθυμίσετε στα παιδιά σας ότι, ενώ μερικές φορές οι γονείς και τα παιδιά δεν τα πάνε πάντα καλά, γονείς και παιδιά δεν σταματούν να αγαπούν ο ένας τον άλλον ούτε χωρίζουν το ένα από το άλλο.

Πείτε σ 'αγαπώ." Όσο απλό κι αν ακούγεται, το να ξέρουν τα παιδιά σας ότι η αγάπη σας για αυτά δεν έχει αλλάξει είναι ένα ισχυρό μήνυμα. Πείτε τους ότι θα συνεχίσετε να τους φροντίζετε με κάθε τρόπο, από το να τους φτιάξετε το πρωινό τους μέχρι να τους βοηθήσετε με την εργασία.

Αλλαγές διεύθυνσης. Προλάβετε τις ερωτήσεις των παιδιών σας σχετικά με αλλαγές στη ζωή τους, αναγνωρίζοντας ότι κάποια πράγματα θα είναι διαφορετικά και άλλα όχι. Ενημερώστε τους ότι μαζί μπορείτε να αντιμετωπίσετε κάθε λεπτομέρεια καθώς προχωράτε.

Αποφύγετε να κατηγορείτε
Είναι ζωτικής σημασίας να είστε ειλικρινείς με τα παιδιά σας, αλλά χωρίς να είστε επικριτικοί με τον/την σύζυγό σας. Αυτό μπορεί να είναι ιδιαίτερα δύσκολο όταν υπήρξαν βλαβερά γεγονότα, όπως η απιστία, αλλά με λίγη διπλωματία, μπορείτε να αποφύγετε να παίξετε το παιχνίδι ευθυνών.

Παρουσιάστε ένα ενιαίο μέτωπο. Όσο μπορείτε, προσπαθήστε να συμφωνήσετε εκ των προτέρων σε μια εξήγηση για τον χωρισμό ή το διαζύγιό σας — και επιμείνετε σε αυτήν.

Προγραμματίστε τις συνομιλίες σας. Κάντε σχέδια για να μιλήσετε με τα παιδιά σας πριν προκύψουν οποιεσδήποτε αλλαγές στις ρυθμίσεις διαβίωσης. Και σχεδιάστε να μιλήσετε όταν είναι παρών ο σύζυγός σας, αν είναι δυνατόν.

Δείξτε αυτοσυγκράτηση. Να σέβεστε τον σύζυγό σας όταν αναφέρετε τους λόγους του χωρισμού.

Πόσες πληροφορίες πρέπει να δώσω στο παιδί μου για το διαζύγιο;

Ειδικά στην αρχή του χωρισμού ή του διαζυγίου σας, θα πρέπει να επιλέξετε πόσα θα πείτε στα παιδιά σας. Σκεφτείτε προσεκτικά πώς θα τα επηρεάσουν ορισμένες πληροφορίες.

Να είστε ενήμεροι για την ηλικία. Γενικά, τα μικρότερα παιδιά χρειάζονται λιγότερες λεπτομέρειες και θα τα πάνε καλύτερα με μια απλή εξήγηση, ενώ τα μεγαλύτερα παιδιά μπορεί να χρειαστούν περισσότερες πληροφορίες.

Μοιραστείτε υλικοτεχνικές πληροφορίες. Μιλήστε στα παιδιά για αλλαγές στις ρυθμίσεις διαβίωσης, στο σχολείο ή στις δραστηριότητές τους, αλλά μην τα κατακλύσετε με λεπτομέρειες.

Κρατήστε το αληθινό. Ανεξάρτητα από το πόσο πολύ ή πόσο λίγο αποφασίζετε να πείτε στα παιδιά σας, να θυμάστε ότι οι πληροφορίες πρέπει να είναι αληθινές πάνω από όλα.

Βοηθήστε το παιδί σας να θρηνήσει το διαζύγιο

Για τα παιδιά, το διαζύγιο μπορεί να μοιάζει με έντονη απώλεια—η απώλεια ενός γονέα, η απώλεια της οικογενειακής μονάδας ή απλώς η απώλεια της ζωής που γνώριζαν. Μπορείτε να βοηθήσετε τα παιδιά σας να θρηνήσουν την απώλεια τους και να προσαρμοστούν στις νέες συνθήκες βοηθώντας τα να εκφράσουν τα συναισθήματά τους.


Ακούστε. Ενθαρρύνετε το παιδί σας να μοιραστεί τα συναισθήματά του και να το ακούσει πραγματικά. Μπορεί να νιώθουν θλίψη, απώλεια ή απογοήτευση για πράγματα που μπορεί να μην περιμένατε.

Βοηθήστε τα να βρουν λέξεις για τα συναισθήματά τους. Είναι φυσιολογικό για τα παιδιά να δυσκολεύονται να εκφράσουν τα συναισθήματά τους. Μπορείτε να τους βοηθήσετε παρατηρώντας τις διαθέσεις τους και ενθαρρύνοντάς τους να μιλήσουν.

Να είναι ειλικρινή. Τα παιδιά μπορεί να είναι απρόθυμα να μοιραστούν τα αληθινά τους συναισθήματα από φόβο μήπως σας πληγώσουν. Αφήστε τους να ξέρουν ότι ό,τι λένε είναι εντάξει. Μπορεί να σας κατηγορήσουν για το διαζύγιο, αλλά αν δεν είναι σε θέση να μοιραστούν τα ειλικρινή τους συναισθήματα, θα δυσκολευτούν να τα αντιμετωπίσουν.

Κάντε τη συζήτηση για το διαζύγιο μια συνεχή διαδικασία. Καθώς τα παιδιά μεγαλώνουν και ωριμάζουν, έχουν συχνά νέες ερωτήσεις, συναισθήματα ή ανησυχίες σχετικά με το τι συνέβη, επομένως μπορεί να θέλετε να συζητάτε ξανά και ξανά το ίδιο θέμα.

Αναγνωρίστε τα συναισθήματά τους. Μπορεί να μην μπορείτε να διορθώσετε τα προβλήματά τους ή να αλλάξετε τη λύπη τους σε ευτυχία, αλλά είναι σημαντικό για εσάς να αναγνωρίσετε τα συναισθήματά τους αντί να τα απορρίψετε. Μπορείτε επίσης να εμπνεύσετε εμπιστοσύνη δείχνοντας ότι καταλαβαίνετε.

Ενημερώστε τα παιδιά ότι δεν φταίνε

Πολλά παιδιά πιστεύουν ότι είχαν κάποια σχέση με το διαζύγιο, θυμούνται φορές που μάλωναν με τους γονείς τους, έλαβαν κακούς βαθμούς ή είχαν προβλήματα. Για να βοηθήσετε τα παιδιά σας να απαλλαγούν από αυτήν την παρανόηση:

Μείνετε πιστοί στην εκδοχή του χωρισμού που τους είπατε εξ αρχής, η οποία οφείλει να είναι και η αληθινή. Επαναλάβετε γιατί αποφασίσατε να χωρίσετε. Μερικές φορές το να ακούτε τον πραγματικό λόγο για την απόφασή σας μπορεί να σας βοηθήσει.

Να είστε υπομονετικοί. Τα παιδιά μπορεί να φαίνεται ότι «το καταλαβαίνουν» μια μέρα και να αισθάνονται αβέβαια την επόμενη. Αντιμετωπίστε τη σύγχυση ή τις παρεξηγήσεις του παιδιού σας με υπομονή.

Καθησυχάστε τα παιδιά. Όσο συχνά χρειάζεται, υπενθυμίστε στα παιδιά σας ότι και οι δύο γονείς θα συνεχίσουν να τα αγαπούν και ότι δεν ευθύνονται για το διαζύγιο.

Φυσιολογικές αντιδράσεις σε διαζύγιο ή χωρισμό

Αν και τα έντονα συναισθήματα μπορεί να είναι σκληρά για τα παιδιά, οι ακόλουθες αντιδράσεις είναι φυσιολογικές για τα παιδιά μετά το διαζύγιο.

Θυμός. Τα παιδιά σας μπορεί να εκφράσουν τον θυμό, την οργή και την αγανάκτησή τους με εσάς και τον σύζυγό σας επειδή καταστρέφουν την αίσθηση της κανονικότητάς τους.

Ανησυχία. Είναι φυσικό τα παιδιά να αισθάνονται άγχος όταν αντιμετωπίζουν μεγάλες αλλαγές στη ζωή τους.

Ήπια κατάθλιψη. Η θλίψη για τη νέα κατάσταση της οικογένειας είναι φυσιολογική και η θλίψη σε συνδυασμό με μια αίσθηση απελπισίας και απελπισίας είναι πιθανό να γίνει μια ήπια μορφή κατάθλιψης.

Θα χρειαστεί λίγος χρόνος για να αντιμετωπίσουν τα παιδιά σας τα ζητήματά τους σχετικά με το χωρισμό ή το διαζύγιο, αλλά θα πρέπει να δείτε σταδιακή βελτίωση με την πάροδο του χρόνου.

  Το σημαντικό που πρέπει να θυμάστε είναι να μην ξεχνάτε να είστε ειλικρινείς στα παιδιά σας και να έχετε μια κοινή πορεία πλέυσης με τον ή την πρωην σας, καθώς αυτό θα βοηθήσει στο να νιώθουν ασφάλεια και σταθερότητα. Επίσης, μην παραμελήσετε τον εαυτό σας. Μόνο αν φροντίζετε εσάς θα καταφέρετε να φροντίσετε και τους αλλους!

Πηγή:https://www.helpguide.org/articles/parenting-family/children-and-divorce.htm

ΚΛΕΟΠΑΤΡΑ ΛΑΖΑΡΗ - ΛΟΓΟΘΕΡΑΠΕΥΤΡΙΑ