ΤΙ ΕΙΝΑΙ ΟΙ ΜΑΘΗΣΙΑΚΕΣ ΔΥΣΚΟΛΙΕΣ;

   Οι μαθησιακές δυσκολίες ή οι μαθησιακές διαταραχές είναι όροι-ομπρέλα για μια μεγάλη ποικιλία μαθησιακών προβλημάτων. Η μαθησιακή δυσκολία δεν είναι πρόβλημα νοημοσύνης ή κινήτρων και τα παιδιά με μαθησιακές δυσκολίες δεν είναι τεμπέληδες ή χαζά. Στην πραγματικότητα, οι περισσότεροι είναι εξίσου έξυπνοι με όλους τους άλλους. Ο εγκέφαλός τους είναι απλώς συνδεδεμένος διαφορετικά — και αυτή η διαφορά επηρεάζει τον τρόπο με τον οποίο λαμβάνουν και επεξεργάζονται τις πληροφορίες.
   Με απλά λόγια, τα παιδιά και οι ενήλικες με μαθησιακές δυσκολίες βλέπουν, ακούν και κατανοούν τα πράγματα διαφορετικά. Αυτό μπορεί να οδηγήσει σε προβλήματα με την εκμάθηση νέων πληροφοριών και δεξιοτήτων και τη χρήση τους. Οι πιο συνηθισμένοι τύποι μαθησιακών δυσκολιών περιλαμβάνουν προβλήματα με την ανάγνωση, τη γραφή, τα μαθηματικά, τη λογική, την ακρόαση και την ομιλία.
   Ενώ κάθε παιδί έχει πρόβλημα με την εργασία κατά καιρούς, εάν ένας συγκεκριμένος τομέας μάθησης είναι σταθερά προβληματικός, μπορεί να υποδηλώνει μαθησιακή διαταραχή.

Τα παιδιά με μαθησιακές δυσκολίες μπορούν, και το κάνουν, να πετύχουν!

   Μπορεί να είναι δύσκολο να αντιμετωπίσετε την πιθανότητα ότι το παιδί σας έχει μαθησιακή διαταραχή. Κανένας γονιός δεν θέλει να δει το παιδί του να υποφέρει. Μπορεί να αναρωτιέστε τι θα μπορούσε να σημαίνει για το μέλλον του παιδιού σας ή να ανησυχείτε για το πώς θα τα καταφέρει στο σχολείο. Ίσως ανησυχείτε ότι εφιστώντας την προσοχή στα μαθησιακά προβλήματα του παιδιού σας μπορεί να χαρακτηριστεί ως «αργό» ή να ανατεθεί σε μια τάξη λιγότερο απαιτητική.
   Αλλά το σημαντικό πράγμα που πρέπει να θυμάστε είναι ότι τα περισσότερα παιδιά με μαθησιακές δυσκολίες είναι εξίσου έξυπνα με όλα τα άλλα. Απλώς πρέπει να διδάσκονται με τρόπους προσαρμοσμένους στα μοναδικά τους στυλ μάθησης. Μαθαίνοντας περισσότερα για τις μαθησιακές δυσκολίες γενικά, και τις μαθησιακές δυσκολίες του παιδιού σας ειδικότερα, μπορείτε να βοηθήσετε να ανοίξει ο δρόμος για την επιτυχία στο σχολείο και όχι μόνο.

 

Ενδείξεις και συμπτώματα μαθησιακών δυσκολιών και διαταραχών

 

  Οι μαθησιακές δυσκολίες φαίνονται πολύ διαφορετικές από το ένα παιδί στο άλλο. Ένα παιδί μπορεί να δυσκολεύεται με την ανάγνωση και την ορθογραφία, ενώ ένα άλλο λατρεύει τα βιβλία αλλά δεν μπορεί να καταλάβει μαθηματικά. Ένα άλλο παιδί μπορεί να δυσκολεύεται να καταλάβει τι λένε οι άλλοι ή να επικοινωνεί δυνατά. Τα προβλήματα είναι πολύ διαφορετικά, αλλά όλα είναι μαθησιακές διαταραχές.
   Δεν είναι πάντα εύκολο να εντοπιστούν οι μαθησιακές δυσκολίες. Λόγω των μεγάλων παραλλαγών, δεν υπάρχει κανένα σύμπτωμα ή προφίλ που να μπορείτε να εξετάσετε ως απόδειξη ενός προβλήματος. Ωστόσο, ορισμένα προειδοποιητικά σημάδια είναι πιο κοινά από άλλα σε διαφορετικές ηλικίες. Εάν γνωρίζετε τι είναι, θα μπορείτε να προλάβετε νωρίς μια μαθησιακή διαταραχή και να λάβετε γρήγορα μέτρα για να ζητήσετε τη βοήθεια του παιδιού σας.
   Οι παρακάτω λίστες ελέγχου προσφέρουν μερικές κοινές προειδοποιητικές ενδείξεις για μαθησιακές διαταραχές. Να θυμάστε ότι τα παιδιά που δεν έχουν μαθησιακές δυσκολίες μπορεί να εξακολουθούν να αντιμετωπίζουν ορισμένες από αυτές τις δυσκολίες σε διάφορες στιγμές. Ο χρόνος για ανησυχία είναι όταν υπάρχει μια σταθερή ανομοιομορφία στην ικανότητα του παιδιού σας να κυριαρχήσει ορισμένες δεξιότητες.

 

Προσχολική ηλικία:

1.       Προβλήματα στην προφορά των λέξεων.

2.       Δυσκολεύεται να βρει τη σωστή λέξη.

3.       Δυσκολία ομοιοκαταληξίας.

4.       Δυσκολεύεται να μάθει το αλφάβητο, τους αριθμούς, τα χρώματα, τα σχήματα ή τις ημέρες της εβδομάδας.

5.       Δυσκολία να ακολουθήσει οδηγίες ή μαθησιακές ρουτίνες.

6.       Δυσκολία στον έλεγχο των κηρομπογιών, των μολυβιών και των ψαλιδιών ή στο χρωματισμό μέσα στις γραμμές.

7.       Πρόβλημα με κουμπιά, φερμουάρ, κουμπώματα ή με την εκμάθηση να δένετε παπούτσια.

 

Ηλικίες 5-9

1.       Δυσκολεύεται να μάθει τη σύνδεση μεταξύ γραμμάτων και ήχων.

2.       Δεν μπορεί να συνδυάσει ήχους για να δημιουργήσει λέξεις.

3.       Μπερδεύει τις βασικές λέξεις κατά την ανάγνωση.

4.       Αργή στην εκμάθηση νέων δεξιοτήτων.

5.       Συνεχώς γράφει λάθος λέξεις και κάνει συχνά λάθη.

6.       Δυσκολία στην εκμάθηση βασικών μαθηματικών εννοιών.

7.       Δυσκολία στην αφήγηση του χρόνου και στη μνήμη των ακολουθιών.

Ηλικίες 10-13

1.       Δυσκολία στην κατανόηση ανάγνωσης ή στις μαθηματικές δεξιότητες.

2.       Πρόβλημα με ερωτήσεις ανοιχτού τεστ και προβλήματα λέξεων.

3.       Αντιπαθεί την ανάγνωση και τη γραφή.

4.        Αποφεύγει να διαβάζει δυνατά.

5.       Κακή γραφή.

6.       Κακές οργανωτικές δεξιότητες (η κρεβατοκάμαρα, οι εργασίες για το σπίτι και το γραφείο είναι ακατάστατα και αποδιοργανωμένα).

7.       Δυσκολεύεται να παρακολουθήσει τις συζητήσεις στην τάξη και να εκφράσει τις σκέψεις του δυνατά.

8.       Γράφει διαφορετικά την ίδια λέξη σε ένα έγγραφο.

 

Η προσοχή στα αναπτυξιακά ορόσημα μπορεί να σας βοηθήσει να εντοπίσετε μαθησιακές διαταραχές

   Η προσοχή στα φυσιολογικά αναπτυξιακά ορόσημα για νήπια και παιδιά προσχολικής ηλικίας είναι πολύ σημαντική. Η έγκαιρη ανίχνευση των αναπτυξιακών διαφορών μπορεί να είναι ένα πρώιμο σημάδι μιας μαθησιακής δυσκολίας και τα προβλήματα που εντοπίζονται νωρίς μπορεί να είναι ευκολότερο να διορθωθούν.
   Μια αναπτυξιακή καθυστέρηση μπορεί να μην θεωρείται σύμπτωμα μαθησιακής δυσκολίας έως ότου το παιδί σας μεγαλώσει, αλλά αν το αναγνωρίσετε όταν το παιδί σας είναι μικρό, μπορείτε να παρέμβετε νωρίς. Γνωρίζετε το παιδί σας καλύτερα από οποιονδήποτε άλλον, οπότε αν πιστεύετε ότι υπάρχει πρόβλημα, δεν βλάπτει να λάβετε αξιολόγηση. Μπορείτε επίσης να ζητήσετε από τον παιδίατρό σας ένα γράφημα αναπτυξιακών ορόσημων.

   Οι μαθησιακές δυσκολίες συχνά ομαδοποιούνται ανά σύνολο δεξιοτήτων σχολικής περιοχής. Εάν το παιδί σας πηγαίνει στο σχολείο, οι τύποι μαθησιακών διαταραχών που είναι πιο εμφανείς συνήθως περιστρέφονται γύρω από την ανάγνωση, τη γραφή ή τα μαθηματικά.

·         Μαθησιακές δυσκολίες στην ανάγνωση (δυσλεξία)

·         Μαθησιακές δυσκολίες στα μαθηματικά (δυσαριθμησία)

·         Μαθησιακές δυσκολίες στη γραφή (δυσγραφία)

·         Μαθησιακές δυσκολίες στις κινητικές δεξιότητες (δυσπραξία)

·         Μαθησιακές δυσκολίες στη γλώσσα (αφασία/δυσφασία)

 

Εύρεση υποστήριξης βοηθώντας ένα παιδί με μαθησιακές δυσκολίες

 

   Όλα τα παιδιά μπορεί να είναι τόσο συναρπαστικά όσο και εξαντλητικά, αλλά μπορεί να φαίνεται ότι το παιδί σας με μαθησιακές δυσκολίες είναι κυρίως έτσι. Μπορεί να νιώσετε κάποια απογοήτευση προσπαθώντας να συνεργαστείτε με το παιδί σας και μπορεί να φαίνεται σαν μια δύσκολη μάχη όταν δεν έχετε τις πληροφορίες που χρειάζεστε. Αφού μάθετε ποια είναι η συγκεκριμένη μαθησιακή τους δυσκολία και πώς επηρεάζει τη συμπεριφορά τους, θα μπορείτε να αρχίσετε να αντιμετωπίζετε τις προκλήσεις στο σχολείο και στο σπίτι. Εάν μπορείτε, φροντίστε να απευθυνθείτε σε άλλους γονείς που αντιμετωπίζουν παρόμοιες προκλήσεις, καθώς μπορούν να αποτελέσουν εξαιρετικές πηγές γνώσης και συναισθηματικής υποστήριξης.

 

 

Πηγή: https://www.helpguide.org/articles/autism-learning-disabilities/learning-disabilities-and-disorders.htm

Μετάφραση και επιμέλεια άρθρου: Παπαδοπούλου Αναστασία, Ψυχολόγος