Άγχος σε παιδιά και εφήβους: Πώς να καταλάβετε τα παιδιά σας και να τα βοηθήσετε να το διαχειριστούν;

 

Το άγχος είναι συχνά ένα φυσιολογικό μέρος της παιδικής ηλικίας και της εφηβείας, αλλά υπάρχει διαφορά μεταξύ της καθημερινής ανησυχίας και του χρόνιου άγχους. Κατανοώντας τις διακρίσεις, μπορείτε να βοηθήσετε το παιδί σας να διαχειριστεί αποτελεσματικά τα συμπτώματά του.

Κατανόηση του άγχους σε παιδιά και εφήβους

Ως γονείς, επιθυμούμε πάντα το καλύτερο για τα παιδιά μας. Θέλουμε να είναι υγιή, χαρούμενα και ανθεκτικά όταν αντιμετωπίζουν τις προκλήσεις της ζωής. Αυτό είναι συχνά πιο εύκολο να ειπωθεί παρά να γίνει με τις καθημερινές απαιτήσεις και τις γονικές ευθύνες. Το άγχος είναι ένα κοινό πρόβλημα στα παιδιά και τους εφήβους, που συχνά βιώνεται σε διαφορετικές φάσεις ανάπτυξης. Οι αγχώδεις διαταραχές μπορούν να διαγνωστούν για πρώτη φορά σε παιδιά ηλικίας μεταξύ τεσσάρων και οκτώ ετών, ενώ μια πρόσφατη έρευνα διαπίστωσε ότι περίπου το 32% των εφήβων στις ΗΠΑ έχουν μια αγχώδη διαταραχή, αριθμός που έχει αυξηθεί σημαντικά με τα χρόνια. Η μελέτη αποκάλυψε επίσης ότι ένας στους τέσσερις έως πέντε έφηβους έχει σοβαρή αναπηρία που σχετίζεται με την αγχώδη διαταραχή του.

 

Η πανδημία COVID-19 έχει αυξήσει το άγχος σε παιδιά και εφήβους, με τις διαταραχές στις συνήθειές τους στο σχολείο, την οικογενειακή ζωή και τις σχέσεις με τους συνομηλίκους. Δεν είναι πάντα εύκολο να αναγνωρίσουμε τη διαφορά μεταξύ των φυσιολογικών ανησυχιών και των αγχωδών διαταραχών σε παιδιά και εφήβους, ιδιαίτερα σε αυτούς τους στρεσογόνους καιρούς. Για παράδειγμα, οι νέοι συχνά ανησυχούν για τις σχολικές τους εργασίες ή για τις εξετάσεις, αλλά αυτό είναι προσωρινό μόλις περάσει ο άμεσος στρεσογόνος παράγοντας. Ωστόσο, εάν η ανησυχία γίνεται συνεχής και παρεμποδίζει την καθημερινή λειτουργία του παιδιού, μπορεί να επηρεάσει αρνητικά τη συνολική ποιότητα ζωής του.

 

Ενώ η αντιμετώπιση του άγχους του παιδιού σας μπορεί να είναι μια δύσκολη κατάσταση για εσάς ως γονέα, τα καλά νέα είναι ότι το άγχος είναι μια εξαιρετικά θεραπεύσιμη κατάσταση. Υπάρχουν επίσης πολλά που μπορείτε να κάνετε για να βοηθήσετε το παιδί σας. Αντί να υποθέσετε ότι το παιδί σας θα ξεπεράσει το άγχος του, είναι καλύτερο να αρχίσετε να λαμβάνετε μέτρα το συντομότερο δυνατό για να βοηθήσετε το παιδί σας να αντιμετωπίσει τα συμπτώματά του και να ανακτήσει τον έλεγχο του πώς βλέπει τον κόσμο γύρω του.

 

 

Συμπτώματα άγχους σε παιδιά έναντι εφήβων

Τα συμπτώματα του άγχους ποικίλλουν σημαντικά και συχνά μένουν αδιάγνωστα σε παιδιά και εφήβους. Οι αγχώδεις διαταραχές στα παιδιά χαρακτηρίζονται από ευερεθιστότητα, νευρικότητα, υπερβολική ανησυχία, ντροπαλότητα, προβλήματα ύπνου ή/και σωματικά συμπτώματα, όπως πονοκεφάλους ή πεπτικά προβλήματα.

 

Τα παιδιά επηρεάζονται πολύ από αυτό που συμβαίνει στον κόσμο γύρω τους. Μπορεί να αισθάνονται απομονωμένα από τους άλλους, καθώς και να φοβούνται ή να έχουν αισθήματα ντροπής. Τα παιδιά με άγχος μπορεί επίσης να δυσκολεύονται να κάνουν φίλους ή να συμμετέχουν σε άλλες κοινωνικές δραστηριότητες.

 

Μεταξύ των πιο κοινών συμπτωμάτων στα παιδιά είναι:

 

Δυσκολία συγκέντρωσης.

Προβλήματα με τον ύπνο ή εφιάλτες.

Προβλήματα θυμού.

Το να είναι τεταμένα ή νευρικά.

Συχνές περιόδους κλάματος.

Συχνά παραπονιούνται ότι δεν αισθάνεονται καλά.

Για τους εφήβους, οι περισσότερες ανησυχίες τους συνδέονται με συναισθήματα για τον εαυτό τους. Αυτά μπορεί να περιλαμβάνουν ακαδημαϊκή επίδοση και πιέσεις για επιτυχία στο σχολείο, τον τρόπο με τον οποίο τους αντιλαμβάνονται οι άλλοι και ανησυχίες για την εικόνα του σώματός τους που συνδέονται με τη σωματική ανάπτυξη.

 

Το άγχος στους εφήβους δεν είναι πάντα εμφανές επειδή τείνουν να συγκαλύπτουν τις σκέψεις και τα συναισθήματά τους. Μερικά από τα σημάδια που πρέπει να προσέξετε είναι:

 

Συνεχείς φόβοι ή ανησυχίες για πτυχές ρουτίνας της ζωής τους.

Απόσυρση από φίλους ή κοινωνικές δραστηριότητες.

Ευερεθιστότητα ή επιθέσεις σε άλλους.

Δυσκολίες στο σχολείο ή ξαφνική κακή απόδοση.

Άρνηση να πάει στο σχολείο.

Προβλήματα ύπνου.

Κατάχρηση ουσιών.

Αναζητώντας συνεχώς επιβεβαίωση.

Όποια και αν είναι τα συγκεκριμένα συμπτώματα του παιδιού ή του εφήβου σας, το άγχος μπορεί να έχει αρνητική επίδραση στις σκέψεις, τα συναισθήματα και τη σωματική του υγεία. Αυτό με τη σειρά του, μπορεί να επηρεάσει την ικανότητά τους να λειτουργούν τόσο ακαδημαϊκά όσο και κοινωνικά. Το να τους βοηθήσουμε να αντιμετωπίσουν το πρόβλημα ξεκινά με την αναγνώριση των αιτιών των συμπτωμάτων άγχους τους.

Αιτίες άγχους στα παιδιά

Υπάρχουν πολλοί λόγοι για τους οποίους τα παιδιά γίνονται ανήσυχα. Οι αγχώδεις διαταραχές πιθανότατα προκαλούνται από συνδυασμό περιβαλλοντικών και βιολογικών παραγόντων. Το άγχος τείνει να εμφανίζεται στις οικογένειες και είναι πιο συχνό στα κορίτσια παρά στα αγόρια.

 

Οι αγχώδεις διαταραχές περιλαμβάνουν διάφορους τύπους θεμάτων ψυχικής υγείας, όπως η γενικευμένη αγχώδης διαταραχή (GAD), η ιδεοψυχαναγκαστική διαταραχή (OCD), η διαταραχή πανικού, η διαταραχή μετατραυματικού στρες (PTSD), η κοινωνική αγχώδης διαταραχή και άλλες ειδικές φοβίες. Μερικά παιδιά έχουν επίσης άγχος αποχωρισμού με φόβο και αγωνία για το ότι είναι μακριά από το σπίτι.

Τα παιδιά και οι έφηβοι μπορεί να έχουν περισσότερους από έναν τύπους άγχους ταυτόχρονα. Οι τρεις πιο συνηθισμένοι τύποι άγχους στα παιδιά είναι το άγχος αποχωρισμού, το κοινωνικό άγχος και το γενικευμένο άγχος.

Η εμφάνιση μιας αγχώδους διαταραχής συχνά πυροδοτείται από στρεσογόνα γεγονότα, όπως απότομες αλλαγές στη ζωή τους, δυσκολίες στο σχολείο, να έχουν πρόσθετες ευθύνες πέρα από το επίπεδο ωριμότητάς τους, άγχος από οικογενειακές καταστάσεις ή τραυματικές εμπειρίες, συμπεριλαμβανομένου του εκφοβισμού ή άλλων μορφών κατάχρηση.

Οι γονείς που είναι ανήσυχοι οι ίδιοι ή υπερπροστατεύουν τα παιδιά τους μπορεί επίσης να συμβάλλουν στο άγχος ενός παιδιού. Έρευνα που διεξήχθη το 2021 ανέδειξε πώς η υποστήριξη των γονέων ήταν καθοριστικός παράγοντας για την ψυχική υγεία των εφήβων. Ενθαρρύνοντας το παιδί σας να αναπτύξει στρατηγικές αντιμετώπισης, όπως αποδοχή, απόσπαση της προσοχής και θετική νοοτροπία, μπορείτε να βοηθήσετε στην ενίσχυση της ευημερίας του και να μειώσετε το άγχος και το άγχος του.

Ο ρόλος των social media στο άγχος της παιδικής ηλικίας

Οι έφηβοι, ειδικότερα, περνούν αμέτρητες ώρες στα smartphone τους στέλνοντας μηνύματα και μηνύματα σε φίλους και ασχολούνται με τους λογαριασμούς τους στο Instagram, το Facebook, το Snapchat και το Twitter. Η λήψη ειδοποιήσεων μέσων κοινωνικής δικτύωσης όλη την ημέρα μπορεί να επηρεάσει τις σκέψεις και τα συναισθήματά τους για τον εαυτό τους. Από ορισμένες απόψεις, αυτή μπορεί να είναι μια ευχάριστη, θετική εμπειρία, αλλά σε άλλες, μπορεί επίσης να αυξήσει το άγχος και τα συναισθήματα απομόνωσης και κατάθλιψης.

 

Ενώ τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης μπορούν να βοηθήσουν τα παιδιά και τους εφήβους να παραμείνουν συνδεδεμένα και να διατηρήσουν στενότερους δεσμούς με τους φίλους και την οικογένεια, μπορούν επίσης να προάγουν τον εκφοβισμό και να επηρεάσουν αρνητικά την αυτοεικόνα και την αυτοεκτίμηση.

 

Μια μελέτη του 2019 σε περισσότερους από 6.500 νέους 12 έως 15 ετών στις ΗΠΑ έδειξε ότι όσοι περνούσαν περισσότερες από τρεις ώρες την ημέρα στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης διέτρεχαν αυξημένο κίνδυνο για προβλήματα ψυχικής υγείας. Μια εσωτερική μελέτη που διεξήχθη στο Facebook το 2021 αποκάλυψε ότι οι έφηβοι μπορεί να έχουν δυσκολίες με την αυξημένη κοινωνική σύγκριση και την πίεση των συνομηλίκων, με το Instagram να αναφέρεται ως μια πηγή που μπορεί να επιδεινώσει τα υπάρχοντα προβλήματα ψυχικής υγείας.

Βοηθήστε το παιδί σας με το άγχος

Συμβουλή 1: Απαντήστε στο άγχος του με τον σωστό τρόπο

Αυτό μπορεί να ακούγεται διαισθητικό, αλλά ως γονέας που αντιμετωπίζει ένα παιδί που έχει άγχος είναι σημαντικό να παραμείνετε όσο το δυνατόν πιο ήρεμοι και αισιόδοξοι. Ο τρόπος που ανταποκρίνεστε στις σκέψεις και τις συμπεριφορές του παιδιού σας μπορεί να έχει σημαντικό αντίκτυπο στην ικανότητά του να αντεπεξέλθει.

 

Μιλήστε στο παιδί σας για τις ανησυχίες του

Ξεκινήστε μια συζήτηση με το παιδί σας ζητώντας του να εκφράσει τα συναισθήματά του για τις ανησυχίες του. Το να πείτε απλά σε ένα παιδί να μην ανησυχεί ή να σταματήσει να σκέφτεται τα προβλήματά του δεν είναι ούτε υποστηρικτικό ούτε επιβεβαιωτικό. Είναι καλύτερα να καθησυχάσετε το παιδί σας ότι δεν πειράζει να φοβάται και να τονίσετε ότι θα είστε εκεί για να το βοηθήσετε σε κάθε βήμα της πορείας του.

 

Εάν το παιδί σας δυσκολεύεται να εξηγήσει πώς αισθάνεται, ζητήστε του να το επικοινωνήσει με τη μορφή μιας ιστορίας. Βγαίνοντας έξω από τον εαυτό του, το παιδί σας μπορεί να αισθάνεται πιο άνετα και να μπορεί να περιγράψει καλύτερα τα συναισθήματα και τα συναισθήματά του.

 

Δείξτε ανησυχία και κατανόηση

Η έκφραση ενθάρρυνσης και συμπόνιας, σε συνδυασμό με μια συνεργατική προσέγγιση για την εύρεση εφαρμόσιμων λύσεων, μπορεί να είναι ένα ισχυρό εργαλείο. Η έρευνα δείχνει ότι η μητρική ενσυναίσθηση έχει σημαντικό αντίκτυπο στην ανακούφιση της αγωνίας στα παιδιά.

 

Ενημερώστε το παιδί σας ότι το άγχος δεν είναι τίποτα για το οποίο πρέπει να ντρέπεται και ότι είστε εκεί για να το βοηθήσετε να καταλάβει τι το κάνει να αγχώνεται και να βρει τρόπους να το διαχειριστεί. Αυτή η προσέγγιση ομαδικής εργασίας είναι ένας κοινός δεσμός ανάμεσα σε εσάς και το παιδί σας, ενώ επίσης ενισχύει την ικανότητα του παιδιού σας να ανέχεται το δικό του άγχος.

 

Να είστε υποστηρικτικοί αλλά όχι ελεγκτικοί

Το κλειδί είναι να βοηθήσετε το παιδί σας να διαχειριστεί το άγχος του, αλλά να μην είστε υπερβολικά προστατευτικός σε μια προσπάθεια να το εξαλείψετε. Ακούγοντας προσεκτικά και εκφράζοντας ενσυναίσθηση, παρέχετε ήδη μεγάλη υποστήριξη.

 

Μπορείτε επίσης να μιλήσετε μέσα από τρόπους χειρισμού διαφορετικών καταστάσεων. Εάν το παιδί σας έχει άγχος αποχωρισμού, για παράδειγμα, και βρισκόταν στο σπίτι ενός φίλου και αισθάνεται ανησυχία μήπως επιστρέψει στο σπίτι, σκεφτείτε τις κατάλληλες απαντήσεις. Το παιδί σας θα μπορούσε να ρωτήσει τη μαμά του φίλου τι ώρα θα το πάρετε, για παράδειγμα, ή θα μπορούσε να ζητήσει από τη μαμά να σας τηλεφωνήσει για να μάθει τι ώρα θα είστε εκεί. Η εφαρμογή στρατηγικών όπως αυτές μπορεί να βοηθήσει να καθησυχάσει το παιδί σας και να μειώσει τα συναισθήματα του άγχους.

 

Δημιουργήστε τις δεξιότητες αντιμετώπισης του παιδιού σας

Αντί να αποφεύγετε τα ερεθίσματα άγχους του παιδιού σας, μπορείτε να το βοηθήσετε να αναπτύξει αποτελεσματικές στρατηγικές αντιμετώπισης. Το να δίνετε συχνά θετικά σχόλια θα ενθαρρύνει το παιδί σας να αισθάνεται πιο ικανό και πιο σίγουρο για τον εαυτό του. Θέστε μικρούς στόχους που είναι και ρεαλιστικοί και εφικτός. Κάθε φορά που επιτυγχάνετε έναν στόχο, μπορείτε να πείτε «Είμαι τόσο περήφανος για τον τρόπο που χειριστήκατε την κατάσταση και αντιμετωπίσατε το άγχος σας».

 

Φροντίστε να επαινείτε την προσπάθεια του παιδιού σας κάθε φορά που εκδηλώνει οποιοδήποτε είδος ανθεκτικότητας ή αντιμετωπίζει τους φόβους του. Εάν συμβεί μια οπισθοδρόμηση, διαβεβαιώστε το παιδί σας ότι αυτό δεν είναι μια αποτυχία αλλά μια μαθησιακή εμπειρία που θα το βοηθήσει να ξεπεράσει μελλοντικά εμπόδια. Μιλήστε τους για το τι θα μπορούσαν να αλλάξουν την επόμενη φορά για να έχετε καλύτερο αποτέλεσμα. Θα αισθάνονται πιο δυνατοί καθώς αναλαμβάνουν τον έλεγχο της κατάστασης.

Συμβουλή 2: Γίνετε θετικό πρότυπο για το παιδί σας

Το παιδί σας προσβλέπει σε εσάς και χρειάζεται την καθοδήγησή σας για να του δείξετε πώς να διαχειρίζεται το άγχος και το άγχος. Ο τρόπος που αντιμετωπίζεις την απογοήτευση και εκφράζεις θυμό είναι ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα. Προσπαθήστε να παραμείνετε ήρεμοι και υπομονετικοί όσο το δυνατόν περισσότερο όταν αντιμετωπίζετε προβλήματα και δύσκολες καταστάσεις. Ο τρόπος που μιλάτε και τι μιλάτε μπορεί επίσης να έχει τεράστια επιρροή στις αξίες και τη συμπεριφορά ακόμη και ενός δύσκολου εφήβου.

 

Οι γονείς που φροντίζουν τον εαυτό τους κοιμούνται αρκετά, ασκούνται τακτικά και τρώνε υγιεινή διατροφή μπορούν να ενθαρρύνουν τα παιδιά τους να κάνουν το ίδιο. Εάν κάνετε γιόγκα, διαλογισμό ή άλλες τεχνικές χαλάρωσης, τα παιδιά σας είναι πιθανό να δώσουν περισσότερη προσοχή στην ευημερία τους. Αποφύγετε ωστόσο να κάνετε αρνητικά σχόλια για το σώμα σας, καθώς αυτό μπορεί να οδηγήσει σε κακή εικόνα του εαυτού σας και ντροπή του σώματος.

 

Η μοντελοποίηση μιας υγιούς προσέγγισης στη ζωή μπορεί επίσης να διδάξει στα παιδιά σας πολύτιμα μαθήματα. Όλοι κάνουμε λάθη και τα παιδιά πρέπει να συνειδητοποιήσουν ότι παρόλο που οι γονείς έχουν ελαττώματα, μπορούν ακόμα να ξεπεράσουν με επιτυχία τις αντιξοότητες. Αυτό μπορεί να βοηθήσει στην απομάκρυνση των περιττών πιέσεων που μπορεί να συμβάλλουν στο άγχος του παιδιού σας.

 

Συμβουλή 3: Εξασκηθείτε σε τεχνικές χαλάρωσης με το παιδί σας

Προσφέρετε να κάνετε μερικές ασκήσεις βαθιάς αναπνοής ή διαλογισμού με το παιδί σας. Αυτό θα αναγνωρίσει πώς αισθάνονται και θα παρέχει προληπτικές στρατηγικές χαλάρωσης που μπορείτε να δοκιμάσετε μαζί. Όταν τα παιδιά είναι ανήσυχα, η αναπνοή τους συνήθως γίνεται ρηχή. Μπορείτε να δοκιμάσετε μια βαθιά κοιλιακή αναπνοή κατά την οποία το παιδί σας τοποθετεί το ένα χέρι στο στήθος του και το άλλο στην κοιλιά του. Όταν εισπνέουν, η κοιλιά τους πρέπει να διαστέλλεται και όταν εκπνέουν, η κοιλιά τους πρέπει να συστέλλεται.

 

Η ενσυνείδητη αναπνοή αποτελείται από την εστίαση στην αναπνοή και την προσοχή στην παρούσα στιγμή. Βάλτε το παιδί σας να κλείσει τα μάτια του και να αναπνεύσει αργά μέσα και έξω. Ενώ αναπνέουν, μπορούν να σαρώσουν το σώμα τους για σημεία έντασης. Στη συνέχεια, μπορούν να οραματιστούν ένα αίσθημα ζεστασιάς και άνεσης για να απαλύνουν την ταλαιπωρία σε αυτές τις περιοχές.

 

Τα μεγαλύτερα παιδιά και οι έφηβοι μπορούν επίσης να απολαύσουν την εξερεύνηση διαφόρων τύπων γιόγκα, διαλογισμού, καθοδηγούμενων εικόνων και άλλων τεχνικών χαλάρωσης.

 

Η απενεργοποίηση των κινητών τηλεφώνων και των μέσων κοινωνικής δικτύωσης και η προσαρμογή στο «ευτυχισμένο μέρος» τους είναι εξαιρετική ικανότητα για εξάσκηση κάθε μέρα. Ο έφηβός σας μπορεί να ανακαλέσει μια συγκεκριμένη ανάμνηση ή κατάσταση που τον κάνει να νιώθει ήρεμος, ασφαλής και ικανοποιημένος. Ίσως αυτό σχετίζεται με το να περνάτε χρόνο στην παραλία, ένα μέρος διακοπών που ήταν γαλήνιο ή να περιβάλλεται από τη φύση. Η χρήση οπτικοποίησης όμορφων εικόνων ή ευχάριστων ήχων είναι ένας ιδανικός τρόπος για να αξιοποιήσετε αυτήν την κατάσταση χαλάρωσης.

 

Συμβουλή 4: Προωθήστε τον καλό ύπνο

Δεδομένου ότι τα ανήσυχα παιδιά έχουν συχνά προβλήματα με τον ύπνο, η καθιέρωση μιας προβλέψιμης και χαλαρωτικής ρουτίνας ύπνου είναι απαραίτητη. Ορίστε ένα τακτικό πρόγραμμα ύπνου, περιορίζοντας την άσκηση και μειώνοντας την έκθεση στο φως κοντά στην ώρα του ύπνου και αποφεύγοντας την καφεΐνη.

 

Βεβαιωθείτε ότι το παιδί σας αισθάνεται άνετα και ασφαλές την ώρα του ύπνου, με ελάχιστους περισπασμούς για να το βοηθήσετε να κοιμηθεί. Η κρεβατοκάμαρά τους πρέπει να είναι δροσερή, ήσυχη και άνετη. Ο χρόνος χρήσης σε υπολογιστές, τηλέφωνα, τηλεοράσεις ή βιντεοπαιχνίδια θα πρέπει να περιορίζεται τουλάχιστον μία ώρα πριν τον ύπνο. Αυτή είναι η ιδανική στιγμή για να διαβάσετε στο παιδί σας ή να ακούσετε απαλή, χαλαρωτική μουσική. Ένα μικρότερο παιδί μπορεί επίσης να αισθάνεται πιο ασφαλές με ένα νυχτερινό φως αναμμένο ή με ένα λούτρινο ζωάκι ή μια μαλακή κουβέρτα για να το ανακουφίζει.

 

Συμβουλή 5: Ενθαρρύνετε την υγιή χρήση των μέσων κοινωνικής δικτύωσης

Δεδομένου ότι οι μελέτες αποκαλύπτουν τόσο τις ευεργετικές όσο και τις επιβλαβείς συνέπειές του, οι συζητήσεις με παιδιά σχετικά με τα πλεονεκτήματα και τα μειονεκτήματα των μέσων κοινωνικής δικτύωσης είναι ένα καλό μέρος για να ξεκινήσετε.

Αντί απλώς να προσπαθείτε να αναγκάσετε το παιδί σας να αφήσει το τηλέφωνό του μακριά -κάτι που μπορεί απλώς να αυξήσει το άγχος του- υπάρχουν πιο θετικά βήματα που μπορείτε να κάνετε:

·         Δώστε ένα καλό παράδειγμα για το παιδί σας περιορίζοντας τον χρόνο οθόνης και τη συμμετοχή σας στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

·         Ενθαρρύνετε το παιδί σας να συναναστρέφεται περισσότερο με φίλους και να συμμετέχει σε δημιουργικές δραστηριότητες αντί να επικεντρώνεται στον αριθμό των «μου αρέσει» που προσελκύουν οι αναρτήσεις του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Εάν η έκθεση στην οθόνη δεν γίνει συνήθεια από νωρίς, τα παιδιά θα μάθουν πώς να απασχολούνται με άλλους τρόπους.

·         Αφιερώστε μια καθορισμένη ώρα κατά την οποία ολόκληρη η οικογένεια δεν έχει οθόνη από τηλέφωνα και υπολογιστές. Αυτό μπορεί να είναι μια καθημερινή δραστηριότητα για σύντομο χρονικό διάστημα ή για ένα Σαββατοκύριακο όταν είστε απασχολημένοι με οικογενειακές δραστηριότητες.

·         Υπενθυμίστε ιδιαίτερα στους εφήβους ότι οι εικόνες που βλέπουν στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης συχνά αλλοιώνονται ψηφιακά και δεν αποτελούν ακριβή αναπαράσταση της πραγματικής ζωής. Ομοίως, οι αναρτήσεις σχετικά με πάρτι ή εκδηλώσεις στις οποίες δεν είχαν προσκληθεί συχνά γίνονται για να φαίνονται πιο διασκεδαστικές από ό,τι ήταν στην πραγματικότητα.

·         Ενθαρρύνετε το παιδί σας να κόψει τους δεσμούς με όσους δημοσιεύουν αρνητικά σχόλια γι 'αυτό και προτρέψτε το να είναι υπεύθυνο όταν δημοσιεύει σχόλια για άλλους. Ειδικά οι έφηβοι μπορεί να είναι παρορμητικοί και να μην συνειδητοποιούν ότι το περιεχόμενο που μοιράζονται μπορεί να είναι βλαβερό ή ακατάλληλο.

·         Μειώστε τον χρόνο οθόνης εάν τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης επηρεάζουν τις σχολικές εργασίες, τον ύπνο ή τη συμμετοχή του παιδιού σας σε εξωτερικές δραστηριότητες.

Πρόσθετες συμβουλές για να βοηθήσετε έναν έφηβο

Πολλές από τις τεχνικές που αναφέρονται παραπάνω μπορεί να είναι αποτελεσματικές για να βοηθήσουν τόσο τα παιδιά όσο και τους εφήβους με άγχος. Εφόσον οι έφηβοι συχνά έχουν κάποιο βαθμό γνώσης σχετικά με το άγχος και τις αγχώδεις διαταραχές, ωστόσο, υπάρχουν ορισμένες πρόσθετες στρατηγικές που μπορεί να βοηθήσουν.

 

Μιλήστε στον έφηβό σας για το άγχος

Καθησυχάστε τον έφηβό σας ότι το άγχος μπορεί επίσης να χρησιμεύσει ως προστατευτικό συναίσθημα υπό ορισμένες συνθήκες. Το άγχος μας κάνει να συνειδητοποιήσουμε πιθανούς κινδύνους και μας βοηθά να κρατάμε ασφαλείς. Αυτό το δυσάρεστο συναίσθημα στο έντερο που βιώνουμε κατά καιρούς μπορεί να είναι ένα σημάδι μιας πιθανής απειλής. Δεδομένου ότι η προσοχή σε αυτά τα προειδοποιητικά σημάδια είναι ένας τρόπος αποφυγής επιβλαβών καταστάσεων, το αίσθημα άγχους μπορεί να έχει θετικό σκοπό. Μπορείτε επίσης να βοηθήσετε τον έφηβό σας να αισθάνεται λιγότερο φόβο για το άγχος του μιλώντας του για το τι μπορεί να αλλάξει για να βελτιώσει μια συγκεκριμένη κατάσταση στο μέλλον.

 

Διατηρήστε έναν ανοιχτό διάλογο με τον έφηβο σας. Η διατήρηση αποτελεσματικής επικοινωνίας με τους εφήβους μπορεί να είναι δύσκολη και ακόμη και άβολη μερικές φορές. Οι έφηβοι δεν θα εμπιστεύονται πάντα τους γονείς τους καθώς γίνονται πιο ανεξάρτητοι. Το να έχουν ένα υποστηρικτικό στυλ επικοινωνίας θα ενισχύσει την εμπιστοσύνη και την άνεση στο να μοιράζονται τα συναισθήματά τους.

 

Είναι επιτακτική ανάγκη να δημιουργείτε τακτική επικοινωνία με τους εφήβους και να ρωτάτε για την ημέρα τους. Μπορεί να μην μπαίνουν σε μεγάλες λεπτομέρειες, αλλά θα ξέρουν ότι ενδιαφέρεστε πραγματικά και ανησυχείτε για αυτούς. Μερικά ενθαρρυντικά λόγια μπορούν να βοηθήσουν πολύ. Πείτε στον έφηβό σας ότι είστε περήφανοι για αυτόν και για την πρόοδο που σημειώνουν. Εάν εκφράζουν ανησυχία ή άγχος για μια συγκεκριμένη κατάσταση, αυτή είναι μια ευκαιρία να ξεκινήσετε μια πιο εις βάθος συζήτηση. Επικυρώστε τα συναισθήματά τους λέγοντας «Ξέρω ότι αυτή είναι μια δύσκολη κατάσταση» ή «αυτό ακούγεται πολύ ενοχλητικό».

 

Χρησιμοποιήστε δεξιότητες ενεργητικής ακρόασης. Οι έφηβοι αναζητούν στους γονείς υποστηρικτικές συνδέσεις και τρόπους να εκτονώσουν τα συναισθήματά τους. Ακούγοντας προσεκτικά και επικυρώνοντας τα συναισθήματά τους χωρίς κρίση ή κριτική, μπορείτε να βοηθήσετε να απαλύνετε τα συμπτώματα άγχους τους. Μπορείτε να το κάνετε αυτό δίνοντας στον έφηβό σας την αμέριστη προσοχή σας, κάνοντας οπτική επαφή για να δείξετε ότι ενδιαφέρεστε για αυτά που λένε και γνέφοντας περιστασιακά για να δείξετε ότι ακούτε πραγματικά. Αποφύγετε να διακόψετε τον έφηβό σας ενώ μιλάει, ώστε να αισθάνονται άνετα να εκφραστούν πλήρως.

 

Προετοιμαστείτε πώς να χειριστείτε δύσκολες καταστάσεις. Συζητήστε τις ορθολογικές και παράλογες απαντήσεις στις προκλήσεις που αντιμετωπίζει ο έφηβός σας, είτε σχετίζονται με το σχολείο, τις κοινωνικές σχέσεις ή τις γενικές ανησυχίες της ζωής. Αναγνωρίστε ότι ορισμένες περιστάσεις μπορεί να προκαλέσουν άγχος, αλλά βάλτε τες στη σωστή προοπτική για να αποφύγετε αυτά τα συναισθήματα να εκτιναχθούν δυσανάλογα και να δημιουργήσετε περαιτέρω άγχος. Οι έφηβοι μπορεί σκόπιμα ή ακούσια να υπερβάλουν τα συναισθήματά τους πληγωμένου ή άγχους και μπορεί επίσης να γίνουν εριστικοί αν αισθανθούν ότι οι γονείς δεν καταλαβαίνετε.

 

Όταν μιλάτε για το πώς ανταποκρίθηκαν σε μια κατάσταση, προσφέρετε μερικές εναλλακτικές μεθόδους που μπορεί να είναι πιο αποτελεσματικές. Για παράδειγμα, εάν ο έφηβός σας έλαβε αποτυχία σε μια εξέταση και αντέδρασε χαρακτηρίζοντας τον εαυτό του ως ηλίθιο ή νομίζοντας ότι δεν θα αποφοιτήσει ποτέ, μπορείτε να βοηθήσετε να επαναπροσδιορίσετε αυτές τις παράλογες σκέψεις. Βοηθήστε τα να δουν το πρόβλημα με πιο ρεαλιστικό τρόπο, τονίζοντας ότι είναι μόνο ένα τεστ και ότι μπορούν να βελτιώσουν τους βαθμούς τους μελετώντας σκληρότερα ή δουλεύοντας με δάσκαλο.

 

Χτίστε την αυτοεκτίμηση του εφήβου σας

Επισημάνετε τα δυνατά σημεία του εφήβου σας αντί για τις αδυναμίες του. Αντί να εστιάσετε στο άγχος τους, μπορείτε να τονίσετε τα θετικά τους χαρακτηριστικά. Μπορεί να είναι τόσο απλό όσο να επαινείτε τον έφηβό σας για τη στοχαστικότητα, την ευγένεια ή το ενδιαφέρον του για τους άλλους. Ο έφηβός σας μπορεί επίσης να έχει ισχυρά διανοητικά ή χαρακτηριστικά χαρακτήρα που τον κάνουν να ξεχωρίζει ως άτομα. Επισημάνετε ότι η μοναδικότητά τους είναι κάτι που πρέπει να τιμηθεί σε αντίθεση με το να νιώθετε ότι δεν ταιριάζουν.

 

Η οικοδόμηση ανθεκτικότητας και αυτοπεποίθησης μπορεί να βοηθήσει τον έφηβό σας να αναγνωρίσει την ικανότητά του να λύνει προβλήματα μόνος του. Εάν τα πάνε καλά σε μια εργασία εξετάσεων ή σχολείου, μπορείτε να κάνετε περισσότερα από το να τους επαινείτε. Μπορείτε επίσης να τους υπενθυμίσετε τον χρόνο που αφιέρωσαν στη μελέτη και την προετοιμασία. Αυτό θα τους δείξει την αξία της προσπάθειάς τους να πετύχουν αντί να ανησυχούν πάντα για το αποτέλεσμα.

Εάν ο έφηβός σας έχει ένα ιδιαίτερο ενδιαφέρον ή ικανότητα, όπως η τέχνη, η μουσική ή ο αθλητισμός, μπορείτε να το χρησιμοποιήσετε για να διατηρήσετε το κίνητρό του. Το να δείξετε πόσο περήφανοι είστε και να αναγνωρίσετε τις ανταμοιβές της αφοσίωσής τους θα ενισχύσει την αυτοπεποίθησή τους. Η απόκτηση οποιουδήποτε τύπου δεξιοτήτων θα χτίσει την αυτοεκτίμηση και θα αποσπάσει την προσοχή από το άγχος τους. Θυμηθείτε, δεν πρόκειται για την προσπάθεια να είστε τέλειοι. ο στόχος είναι να επεκτείνουν τις προσπάθειές τους για να πετύχουν με βάση τις ικανότητές τους.

 

Να είστε ενήμεροι για τις προσδοκίες που θέτετε. Οι έφηβοι μπορεί συχνά να αισθάνονται συγκλονισμένοι από υψηλές προσδοκίες και την πίεση για επιτυχία. Η διατήρηση των στόχων ρεαλιστικών μπορεί να τους βοηθήσει να οδηγηθούν προς την ακαδημαϊκή βελτίωση χωρίς να επιβαρύνουν τα άγχη τους σχετικά με τους βαθμούς και τις βαθμολογίες των τεστ.

 

Δείξτε την αξία του να βοηθάς τους άλλους. Η συμμετοχή σε αξιόλογες δραστηριότητες που βοηθούν τους άλλους μπορεί να τονώσει την αυτοεκτίμηση ενός εφήβου και να αποσπά την προσοχή του από το άγχος του. Ενθαρρύνετέ τους να αναζητήσουν ευκαιρίες εθελοντισμού στην κοινότητα για λόγους για τους οποίους είναι παθιασμένοι. Η συμμετοχή σε μια ομάδα ή μια λέσχη με άλλους εφήβους που μοιράζονται τα ενδιαφέροντά τους μπορεί επίσης να βελτιώσει τις κοινωνικές δεξιότητες και να προσφέρει την αίσθηση του ανήκειν.

 

Πώς να βοηθήσετε ένα παιδί που έχει κρίση πανικού

 

Οι κρίσεις πανικού μπορεί να είναι εξαιρετικά τρομακτικές, τόσο για να τις βιώσουν τα παιδιά όσο και για να τις παρατηρήσουν οι γονείς. Η έναρξη εμφανίζεται συχνά κατά την εφηβεία, αλλά μπορεί να ξεκινήσει και κατά την παιδική ηλικία. Αυτά τα επεισόδια μπορεί να διαρκέσουν από 10 έως 15 λεπτά, με ποικίλα συμπτώματα, όπως γρήγορο καρδιακό παλμό, εφίδρωση, πόνο στο στήθος, ζάλη και αισθήματα πνιγμού. Μπορείτε να εκπαιδεύσετε το παιδί σας σχετικά με τις κρίσεις πανικού, ώστε να καταλάβει περισσότερα για το γιατί συμβαίνουν και να το διαβεβαιώσετε ότι παρόλο που οι σωματικές αισθήσεις μπορεί να είναι τρομακτικές, δεν είναι επιβλαβείς ή απειλητικές για τη ζωή.

 

Μπορείτε επίσης να βοηθήσετε το παιδί ή τον έφηβό σας ενώ παθαίνει κρίση πανικού. Το να είσαι παρηγορητική παρουσία και να εκφράζεις ενσυναίσθηση είναι βασικός παράγοντας. Υπενθυμίστε τους ότι η κρίση πανικού θα τελειώσει σε λίγα λεπτά και προσπαθήστε να στρέψετε την εστίαση σε πιο ευχάριστες εκτροπές. Η ενασχόληση με την άσκηση, τα παιχνίδια, η παρακολούθηση τηλεόρασης ή οι τεχνικές αναπνοής και χαλάρωσης ή άλλα πράγματα που τους αρέσουν μπορεί να βοηθήσει.

 

Τα παιδιά μπορεί να προσπαθήσουν να αποφύγουν ορισμένες καταστάσεις, όπως να πάνε στο σχολείο ή να φύγουν από το σπίτι από φόβο μήπως πάθουν κρίση πανικού. Ωστόσο, το να ενθαρρύνετε το παιδί σας να συνεχίσει τις καθημερινές του συνήθειες που συνδέονται με το σχολείο και τις κοινωνικές δραστηριότητες μπορεί να βοηθήσει να διασφαλιστεί ότι ο φόβος μιας κρίσης πανικού δεν θα επηρεάσει την κανονική ανάπτυξή του.

 

Εάν δεν βλέπετε επαρκή βελτίωση στο άγχος του παιδιού ή του εφήβου σας, ίσως είναι καιρός να αναζητήσετε πρόσθετη υποστήριξη από έναν επαγγελματία σύμβουλο ή θεραπευτή.

 

ΠΗΓΗ: https://www.helpguide.org/articles/anxiety/anxiety-in-children-and-teens.htm

Μετάφραση Παπαδοπούλου Αναστασία - Ψυχολόγος