Τί είναι ο Τραυλισμός;

Ο τραυλισμός είναι μια διαταραχή στη ροή της ομιλίας. Αποτελεί μία σύνθετη διαταραχή που συνήθως χαρακτηρίζεται από διακοπτόμενη ροή ομιλίας λόγω επαναλαμβανόμενων κολλημάτων, επαναλήψεων ή επιμηκύνσεων ήχων στην αρχή ή τη μέση της λέξης. Συχνά συνοδεύονται από αντανακλαστικές συσπάσεις του προσώπου ή του σώματος και σε ορισμένες περιπτώσεις από απώλεια ελέγχου του ρυθμού της αναπνοής.

Τύποι τραυλισμού:

Υπάρχουν 2 τύποι τραυλισμού:

• Κλονικός
Π.χ. «σακ κ κκκκάαααακι»


• Τονικός:
Π.χ. «.....καλάθι ή κα......λάθι»

Βέβαια αυτοί οι τύποι μπορούν να εμφανιστούν και σε συνδυασμό.

Η εικόνα του παιδιού με τραυλισμό;

Η εικόνα του παιδιού που τραυλίζει μπορεί να ποικίλει. Κάποια παιδιά παρουσιάζουν σημαντικές δυσκολίες στην ευχέρεια λόγου από την έναρξη του τραυλισμού ενώ σε άλλα παιδιά παρουσιάζεται σταδιακή ανάπτυξη των συμπτωμάτων. Ο τραυλισμός συνήθως εμφανίζεται σε παιδιά με γρήγορη εξέλιξη του λόγου και τα πρώτα συμπτώματα εμφανίζονται στην ηλικία των 2 ως 6 ετών. Περίπου 5% των παιδιών θα περάσουν μια περίοδο 6 μηνών που θα τραυλίζουν. Από αυτά τα παιδιά ένα μεγάλο ποσοστό θα ξεπεράσουν τον τραυλισμό χωρίς θεραπεία. Εάν δεν γίνει πρώιμη παρέμβαση τότε υπάρχουν πιθανότητες ο τραυλισμός ενός παιδιού προσχολικής ηλικίας να εξελιχθεί σε μια μονιμότερη κατάσταση και να γίνει χρόνιος.

Τί σημασία έχει όμως για ένα παιδί αν ο τραυλισμός γίνει χρόνιος;

Η λογική της πρώιμης παρέμβασης είναι να προστατέψουμε το παιδί από το άγχος, την κοινωνική δυσπροσαρμογή και την απογοήτευση που μπορεί να προκαλέσει ο χρόνιος τραυλισμός. Γι’ αυτό είναι πολύ σημαντικό όταν ένα παιδί αρχίζει να τραυλίζει να παραπέμπεται άμεσα σε κάποιον ειδικό. Η ειδοποιός διαφορά ανάμεσα στην παρέμβαση σε παιδιά προσχολικής ηλικίας και σε εφήβους ή ενήλικες είναι ότι ο τραυλισμός στην πρώτη περίπτωση είναι μια κατάσταση πιο εύκολα αναστρέψιμη.

Τί μπορώ να κάνω αν το παιδί μου τραυλίζει:

1. Μην κάνετε αρνητικά σχόλια όταν ακούτε το παιδί σας να τραυλίζει.

2. Δώστε του χρόνο να ολοκληρώσει τη λέξη ή φράση που θέλει να πει. Ελαττώστε τον δικό σας ρυθμό ομιλίας και δείξτε του ότι το ακούτε και ενδιαφέρεστε γι’ αυτά που λέει.

3. Μην κάνετε συνεχώς ερωτήσεις. Αντί για ερωτήσεις κάνετε ένα σχόλιο πάνω σ’ αυτά που λέει.

4. Δείξτε στο παιδί σας ότι το ακούτε και ότι έχει πολύ χρόνο στη διάθεσή του για να μιλήσει.

5. Όλα τα μέλη της οικογένειας θα πρέπει να μάθουν να περιμένουν τη σειρά τους για να μιλήσουν και να μάθουν να ακούνε. Τα παιδιά, ειδικά αυτά που εμφανίζουν διαταραχές στη ροή της ομιλίας, το βρίσκουν πιο εύκολο να μιλάνε όταν δεν υπάρχουν πολλές διακοπές στις συζητήσεις.

Αν το παιδί σας παρουσιάζει τραυλισμό για διάστημα 3 - 6 μήνες είναι σημαντικό να ζητήσετε τη βοήθεια κάποιου λογοθεραπευτή.